Rusko: Opozičných lídrov znova predvolali na vypočúvanie

13.06.2012 Celý región

Moskva 13. júna (TASR) - Ruskí opoziční lídri oznámili, že ich vyšetrovatelia znova vypočuli deň po tom, ako pomáhali s organizáciou najnovšieho masového protestu proti vláde prezidenta Vladimira Putina.

Protikorupčný aktivista Alexej Navaľnyj a ľavicový politik Sergej Udaľcov na internete informovali, že si ich Vyšetrovacia komisia Ruskej federácie predvolala na vypočúvanie druhý deň po sebe.

Úrady vyšetrujú opozičných lídrov v súvislosti s predošlou veľkou demonštráciou proti Putinovi zo 6. mája. Tá prerástla do zrážok účastníkov s políciou, ktorá zatkla stovky ľudí. Organizátori čelia obvineniam z podnecovania hromadných nepokojov.

V utorok v Moskve pokojne pochodovali desaťtisíce ľudí napriek ostrému dohľadu zo strany polície a novému zákonu, ktorý výrazne sprísňuje postihy za nedodržanie predpisov týkajúcich sa zhromaždení.

Viacerých opozičných lídrov vrátane Navaľného a Udaľcova si predvolali na výsluch aj v utorok, dostaviť sa mali hodinu pred začiatkom demonštrácie. Podľa aktivistov im to malo zabrániť viesť protest, ktorý organizovali. V pondelok im vyšetrovatelia prehľadali byty, z ktorých odniesli počítače, trezory, telefóny i ďalšie veci.

"Tieto vypočúvania môžu byť nariadené deň čo deň, s nekonečnými otázkami. Ale tieto metódy nás nezastrašia a nezneistia," napísal Udaľcov. Navaľnyj uviedol, že očakáva ďalšie razie.

Zdroj: AP, DPA
 

Vyberte región